Biologisch filter

Het biologisch filter haalt de opgeloste vervuiling uit het water met behulp van bacteriƫn. Deze bacteriƫn vormen een biofilm (het laagje dat de stenen in een beek glad maakt) en groeien op dragermateriaal zoals een Japanse mat, K1, K3, Helix of een biochip. De biochip heeft het grootste oppervlak per liter in vergelijking tot de andere biodragers. Voor de biochip heeft Befil een apart filterhuis ontworpen die speciaal geschikt is voor reinigen met biochips.

Vortex Biologisch Bed Reactor (VBBR)

Door het te reinigen water aan de onderzijde van de reactor/trommel in te brengen en in het midden af te voeren ontstaat er een roterende stroming van buiten naar binnen, een vortex (een spiraalvormige stroming, naar de horizontale afvoerpijp). Het lijkt op een draaikolk waarbij de as horizontaal ligt. Door de snelheid onder de 3 meter per seconden te houden is het een laminaire stroming met geringe weerstand. De reactor is deels(max. 67%)gevuld met een biodrager zoals Mutag, Helix, K1 of K3 of een andere. Door de centrifugaalkracht op de biodrager is het soortelijk gewicht van ondergeschikt belang. Waar bij andere reactoren de biodrager aan de oppervlakkan gaan drijven of op de bodem kan bezinken gebeurt dit bij de VBBR niet, de dragers zijn altijd met een zelfde snelheid aan het roteren.

Voordelen van de VBBR t.o.v. bestaande bewegend bed filters:

Geen extra luchtpomp nodig om het bed in beweging te houden. De vijverpomp zorgt ervoor dat de roterende beweging wordt opgewekt waarbij maar een klein gedeelte (max. 5%) van het vermogen nodig is voor de rotatie. Dit levert een energie besparing op en er zijn minder onderdelen nodig (geen luchtpomp, geen lucht diffuser, geen lucht leidingwerk).

De hoogste snelheid van de vloeistof met daarin de biodrager bevindt zich bij de rotatieas. Hier bevindt zich ook de horizontale geperforeerde afvoerpijp. Door de hoge snelheid wordt voorkomen dat aan de buitenzijde van de afvoerpijp biodragers worden aangezogen, welke weerstand opwekken, zelfs het aanzuigoppervlak kunnen verstoppen.

Geen kortsluitstroming of botsende stromingen, de stroming van het te reinigen water is altijd van buiten naar binnen zoals bij een spiraal. Hierdoor een lange en constante contacttijd met de biodrager.

Geen dode hoeken in het roterend bed waar de biodrager stil staat en niet aan de reiniging deel neemt en waar er vuil kan bezinken.

Houdt zichzelf schoon door het ontbreken van dode hoeken en de hoge stroomsnelheid.

Bij gebruik van biochips (soortelijke massa>1) is het risico dat deze bezinken en op de bodem gaan liggen (en onderling verkleven) uitgesloten, ze zijn continu in beweging.

Het is een gesloten druksysteem welke onder de waterlijn toegepast kan worden. Ook boven de waterlijn functioneert hij. Door ontbreken van lucht voor het opwekken van wervelingen is een ontluchting naderhand niet nodig.

De installatie is compact en licht en heeft geen draaiende onderdelen welke kunnen slijten.

Werkt geluidloos door het ontbreken van extra lucht.

Door de rotatiekrachten is het soortelijk gewicht niet belangrijk. De biodrager ( K1, K3, biochip) draait direct mee.

  • Hoewel hij goed werkt zonder lucht (zuurstof) toe te voegen kunnen er natuurlijk wel gassen worden toegevoerd (bv stikstof), dit zorgt ook voor meer turbulentie wat gunstig is tegen verkleving van de biodragers.

Specificaties

  • Meer informatie volgt

Afbeeldingen / videos